Září na zahradě

Září je období, kdy nám zahrada vrací to, co jsme do ní v minulých měsících investovali. Úroda je v této době zvláště hojná a léto ještě zcela nedalo poslední sbohem, takže se můžeme těšit z příjemně strávených chvil obklopeni kvetoucími rostlinami. Pořád je však co dělat a pomalu musíme začít myslet fakt, že podzim se co nevidět přihlásí o slovo.

září - padání listí
ilustrační foto: pixabay.com – holdosi

Září – čas hojnosti

Sklizeň jablek a hrušek vrcholí, udělejte si proto čas a jeden víkend si vyhraďte na očesání všech ovocných stromů. Jablka uskladněte nejlépe na tmavém a suchém sklepě, kde se teploty pohybují kolem deseti až patnácti stupňů. Dejte si pozor na to, abyste pečlivě odstranili plody s jakoukoliv – třeba jen – nepatrnou vadou (například prasklinou nebo malou zahnilou skvrnou). V září sklízíme také poslední letošní cukety, rajčata, okurky.

Přichází rovněž čas dýní – ty lze nechat dorůstat až do velkých rozměrů, ale hraničním okamžikem jsou první přízemní mrazíky, které dýním (koneckonců jako většině dalších plodů) nijak nesvědčí. V září je ideální čas na usušení bylinek, které rostly celé léto a v ideálním případě tvořily podíl v našem jídelníčku. Ostříhejte všechny bylinky, které by již mohly zničit přicházející chladné teploty, a usušte si je na zimu. Není to potřeba u všech, některé, například šalvěj nebo levandule jsou totiž mrazuvzdorné.

Čas na první jarní přípravy

Ač to vypadá, že na jaro si ještě dlouho počkáme, už v září nastává čas na zasazení cibulek tulipánů, narcisů, hyacintů nebo krokusů, které nám udělají radost v brzkém předjaří. Jaro si však můžeme připomenout už teď: Třebaže většina rostlin již nám odevzdává své dary a ukládá se k přezimování, do podzimu ještě zbývá dostatek času a tak stihneme i tzv. rychlé výsevy. Máte chuť na ředkvičky či salát? Pokud je zasejete brzy, ještě během babího léta se můžete těšit šťavnatou chutí těchto typicky jarních výpěstků.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude veřejně publikována.

Comment *






Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.