Jak ušetřit v kuchyni

Jídlo je jednou z těch položek, které zatěžují rodinný rozpočet nejvíce. Přitom existuje spoustu osvědčených triků, jak výdaj spojené s vařením a nakupováním potravin omezit a ušetřit tak měsíčně nezanedbatelné částky.

úspory v kuchyni
ilustrační foto: pixabay.com – Comfreak

Méně masa, více zeleniny

Zamyslete se nad tím, kolik masa spořádáte za týden. Možná si nějaké ty řízky dáte k obědu, k večeři třeba párky, den na to steak a k tomu připočtěte všechny šunky, salámy a uzeniny… no, není toho málo, že? Nechceme po vás, abyste se hned stali vegetariány, ale plně postačí, když se pokusíte svou spotřebu masa trochu snížit. Pomůžete tak svému organismu, své peněžence a v neposlední řadě také životnímu prostředí. Vyhledejte si raději nějaké chutné zeleninové recepty, kterými nahraďte některé masové pokrmy. Uvidíte, že si je zakrátko zamilujete!

Co si nevypěstuji, to nemám

Zahradou sice nedisponuje každý, ale k pěstování vlastních plodin plně postačí balkon. Naučte se vždycky na jaře vysít nějakou zeleninu: rajčata, okurky, cukety, dýně…. Velmi oblíbené jsou také bylinky. Stanete se tak svědkem toho, jak vaše jídlo roste před očima, a budete mít jistotu, že není chemicky ošetřeno. Zelenina z vlastních záhonů chutná mnohem lépe, nehledě na to, že je de facto zdarma! Semínka stojí pár korun, a pokud si je během roku schraňujete, pak zaplatíte vlastně jen za vodu na zalévání.

Jde to i levně a kvalitně

Kvalita surovin na přípravu jídel by ovšem neměla být naší snahou uplatňovat úsporná ošetření nijak zasažena. Rozhodně nezačínejte kupovat méně kvalitní potraviny, náhražky či polotovary. Místo toho nakupujte zboží ve slevě a zvolte levnějšího obchodníka. Pečlivě si také pročítejte složení a porovnávejte: neplatí totiž bezezbytku, že dražší výrobek je automaticky kvalitnější.

Někteří výrobci uvádějí na trh produkty pod různými názvy a značkami, které jsou ve skutečnosti totožné a jediné, čím se liší, je obal a cena. Podobně je to s privátními značkami supermarketů: tváří se jako ta nejlevnější varianta, mnohdy jsou to ale výrobky od renomovaných značek, které se skrývají za lacinou značkou. Vše se dozvíte z etikety, stačí být pozorný a nenechat se odradit malým písmem.

1 Comment on Jak ušetřit v kuchyni

  1. Jindra
    5.2.2015 at 17:11 (2 roky ago)

    Od té doby, co je spuštěna služba Rohlik, tak nechodím na nákupy, čímž jednak ušetřím na benzínu a také na tom, že zbytečně nestrkám věci do košíku, které nepotřebuju. I ten ten čas navíc, který jsem trávil nakupováním, které mě moc nebaví, tak se počítá. Navíc všechny věci objednávám, tedy i nákupy na Rohlik. Pro mě zcela ideální.

    Odpovědět

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude veřejně publikována.

Comment *






Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.