Jak správně prostřít stůl

Každá slavnostní příležitost vyžaduje pečlivou přípravu – navařit, uklidit, připravit nejrůznější detaily. Aby všechno správně klapalo, nesmím zapomenout ani na jeden podstatný detail: stylový stůl. Nikdo si přece nepřeje, aby celá oslava ztroskotala na faux pas s nepovedeným prostíráním!

jak prostřít stůl
ilustrační foto: pixabay.com – PublicDomainPictures

Základem je ubrus

Prostřít stůl tak, abychom dodrželi veškerá pravidla etikety i módy, to není nic jednoduchého. Základem je mít slavnostní tabuli sladěnou s celkovým pojetím interiéru, a to včetně doplňků. Zvlášť záležet bychom si měli dát na výběru ubrusu, ten je totiž z celého stolu nejvíce vidět. Bílý ubrus volíme k barevným ubrouskům, vhodné jsou kontrastní kombinace (například bílý s fialovou).

Naopak jsou-li bílé ubrousky, nemusíme se bát tmavšího či barevného ubrusu (pozor však na křiklavé vzory, lepší je zvolit jednobarevný). Celkem běžnou praxí je na základový ubrus položit ještě menší, doplňkový – opět tak, aby barvy ladily jak navzájem, tak s celkovým pojetím slavností tabule.

V čem a čím budeme jíst

Pokračujeme nádobím. Samozřejmostí je, že talíře jsou absolutně čisté a skleničky na víno či příbory jsou vyleštěné. Talíře musí být jednotné, a pokud se na nich nachází vzor, otočíme je tak, aby byl umístěn vpravo. Příbory potom skládáme tak, abychom je mohli odebírat postupně podle toho, jak je budeme potřebovat: vlevo umístíme vidličku a malou vidličku na předkrm (chceme-li ho podávat), vpravo potom nejprve nůž tak, aby ostří směřovalo k talíři, a také lžíci a vidličku. Příbory určené na dezert patří nad talíř, vidlička směřuje ostřím doprava a lžíce na opačnou stranu. Doprava nad to všechno pak umisťujeme skleničky na nápoj (tolik, kolik nápojů hodláme podávat – ideálně jednu na vodu a jednu na víno). Na opačnou stranu případně patří salátová miska.

Nezapomeňte na dekoraci

Ke slavnostně prostřené tabuli náleží také dekorace: nejlepší volbou je květina, která patří doprostřed stolu. Opět platí základní pravidlo: musí ladit s ostatním vybavením, neměla by být příliš aromatická a nepřekážet strávníkům. Stylově se budou vyjímat růžové okvětní lístky nedbale rozhozené po celém stole (ale ne do talířů!) a použít můžete také svíčky nebo dekorační kameny.

Komentujte